Maar hoe komt dat nou, wanneer begint het en wat gebeurt er precies tijdens die overgang? We kunnen er gewoon keihard niet omheen, die overgang komt hoe dan ook. De ene vrouw merkt er bijna niets van terwijl de ander zich heel slecht kan voelen. Wist je dat 8 op de 10 vrouwen in meer of mindere mate klachten ervaart? Maar hoe komt dat nou, wanneer begint het en wat gebeurt er precies tijdens die overgang?
Welke weg hebben we te gaan?
Heel kort gezegd is de overgang de omgekeerde puberteit. Waar we tijdens de puberteit onze vruchtbaarheid ontwikkelen, verliezen we deze tijdens de overgang. Langzaamaan neemt de voorraad eicellen in de eierstokken af en zal er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt worden. Dit is het begin van de overgang. De meeste vrouwen denken pas aan de overgang als er veranderingen optreden in de menstruatie of als ze helemaal niet meer menstrueren, maar er gaat echt meer aan vooraf.
Hoe lang duurt de overgang?
De overgangsklachten kunnen wel 10 jaar duren. Best lang hè? Als je daar over nadenkt kun je er maar beter voor zorgen dat je deze periode goed voorbereid in gaat. En zo kunt blijven stralen tijdens deze hele fase. Iedereen beleeft het anders, maar we zijn het wel eens toch dat iedereen zich goed wil blijven voelen. Ik zal de verschillende stadia aan je uitleggen.
Wanneer begint de overgang? En waar kan je het aan herkennen?
De Premenopauze begint zo rond je 40ste jaar en loopt langzaam over in de Perimenopauze die zo rond je 45ste jaar start. In de Premenopauze zijn de meeste van ons vrouwen nog helemaal niet bezig met de “overgang”, het is vaak nog een ver van je bed show, want je zit wellicht nog midden in de kinderen, hebt een drukke baan, een gezellig sociaal leven en je menstrueert nog gewoon regelmatig. Én je bent toch nog lang geen 55!?
Niet alle vrouwen hebben klachten in de Premenopauze, maar de volgende symptomen en klachten komen al best vaak voor:
● Hoofdpijn
● Vermoeidheid
● Pijnlijke borsten
● Stemmingswisselingen (kort lontje)
● Opvliegers
● Nachtelijk transpireren
● Veranderende menstruatie
● Slecht slapen
Veel vrouwen negeren de symptomen en wijten het aan iets anders, omdat ze denken ik ben druk en het is allemaal gewoon heel erg veel, mijn ouders zijn ziek, de kinderen etc.
Maar vaak is het leven niet anders dan daarvoor en toen waren er geen klachten. De afname van Oestrogeen en Progesteron speelt hierin een rol.
De Perimenopauze: We komen nu echt in de buurt
Peri betekent “in de buurt van” met andere woorden je gaat nu écht richting die Menopauze. Waar het in de Premenopauze vaak nog niet helemaal duidelijk is of je in de overgang zit, wordt dit het wel in de de Perimenopauze. De productie van Oestrogeen en Progesteron wordt nog minder stabiel en je kunt meer klachten en symptomen gaan ervaren. Hoe het proces exact verloopt is voor elke vrouw anders.
Naast de klachten en symptomen die je tijdens de Premenopauze kunt ervaren komen er in deze periode gezellig nog een paar bij:
Uiteraard, en gelukkig, heeft niet elke vrouw alle klachten en kan het ook verschillen in hevigheid. Hou de blogs in de gaten, we gaan hierin de verschillende klachten en symptomen stuk voor stuk behandelen.
En dan het laatste stukje
Er is nogal eens verwarring over de term overgang en Menopauze. De Menopauze is één moment, namelijk het moment waarop je als vrouw de laatste keer je menstruatie hebt gehad. Dit moment is echter pas definitief vast te stellen als je 12 maanden geen bloedingen meer hebt gehad.
Denk je dat je ervan af bent als je voor de laatste maal hebt gemenstrueerd? Ja en nee. Je kunt hier zeker nog wat nasleep hebben van de klachten die je in de eerdere fases had. Het lichaam gaat nu een nieuwe balans zoeken, het moet zich gaan aanpassen aan de nieuwe hormoonspiegel. Deze periode noemen we de Postmenopauze.
Wat is de rol van de hormonen Oestrogeen en Progesteron?
Oestrogeen is belangrijk voor processen die plaatsvinden in de hersenen, voor de slijmvliezen, onze botten en bloedvaten. Het heeft ook invloed op de bloeddruk, ons geestelijk welzijn, de functie van de hersenen en een goede doorbloeding. Ook Progesteron heeft een positieve invloed op het geestelijk welzijn, de bloedvaten en heeft tevens een kalmerende invloed op de hersenen.
Nu je weet wat een positieve invloed Oestrogeen en Progesteron hebben op je gehele well being snap je wellicht ook dat door het afnemen van deze hormonen het lichaam echt wel leuk van slag kan zijn en zal het ook weer een balans moeten vinden. Uitgebalanceerd eten, eventueel aanvullen met supplementen en blijven bewegen zijn zeer belangrijk.
Nu klinkt het allemaal wellicht een beetje zwaar en vind je het een gek idee, maar laten we het vooral van de positieve kant bekijken! Hoe mooi is het dat je de volgende fase van je leven in mag gaan met alle kennis en ervaring die je al hebt opgedaan.
Ik hoop dat je nu een iets beter beeld hebt van wat de overgang nu precies is. Wil je meer weten over wat je kunt doen om zo min mogelijk klachten te ervaren tijdens deze periode? Kijk dan eens bij onze tips of Fablus Meno én houdt de blogs in de gaten!
Support
All rights reserved | Fablus B.V.
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Meer weten? Lees hoe wij zorgvuldig omgaan met jouw gegevens op onze Privacy reglement en Cookiebeleid pagina's.